Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515481
Complexnummer
515479 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82668/29
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Tienhoven A 844
BY Hogewaard 2 en 4, Tienhoven aan de Lek

Omschrijving

Inleiding

Monumentaal boerderijcomplex voor veeteelt met rechts van de boerderij een voormalige WAGENSCHUUR (2) die vroeger tevens een karnmolen bevatte en als kaasmakerij fungeerde. De schuur dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van de boerderij (1843) is gebouwd in een stijl die kan worden omschreven als Traditioneel-Ambachtelijk.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken schuur onder een met riet (naar de boerderij gekeerd dakschild en wolfsend), golfplaat en Hollandse pannen gedekt schild-/wolfdak. In de naar de boerderij gekeerde langsgevel een dubbele rondboogdeur met klinket, een halfrond venster met ijzeren raam aan weerszijden en een grote, waarschijnlijk niet oorspronkelijke rechtgesloten deur. Naar de weg gekeerde kopgevel met een rechtgesloten venster en een klein, rond zoldervenster met ijzeren raam. Toegevoegde aanbouw onder lessenaardak aan achterste langsgevel. Langer, met pannen gedekt dakschild aan de linker kopse zijde, die blind is. Het inwendige van de schuur bevat onder meer nog een in een hoek gesitueerde stookplaats, met houten schoorsteenmantel onder een rookvang (boezem) van gepleisterde baksteen.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde.

- De schuur is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een multifunctionele, negentiende eeuwse boerenschuur.

- De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de situering en vanwege de samenhang met de overige onderdelen van het complex, waarvan het deel uitmaakt.

- De schuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515479. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1843
1843
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver