Ameide C 149
Lekdijk 18 B, 4233 CL te Ameide

Inleiding

Het kleine, buiten de bebouwde kom, op een binnendijkse talud van de Lekdijk staande TRANSFORMATORGEBOUW is waarschijnlijk gebouwd in 1922 toen Ameide werd aangesloten op de electriciteitscentrale van Dordrecht. Het trafohuisje is gebouwd in opdracht van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf Dordrecht (G.E.B.D.) naar ontwerp van een niet met naam bekende architect (ingenieur) van het G.E.B.D. Het in een aan het Neo-Classicisme verwante bouwstijl opgetrokken gebouwtje is één van de laatste van een aantal vergelijkbare, in dezelfde periode gebouwde transformatorhuisjes in de regio.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone en gepleisterde baksteen opgetrokken transformatorhuisje. Het met de voorzijde op de Lek georiënteerde huisje heeft een onderbouw van schone baksteen, een betonnen plint en een bovenbouw van gepleisterde, door middel van grotendeels liggende schijnvoegen verlevendigde, wit geschilderde bovenbouw met een plat dak met brede, iets uitkragende dakranden. De hoeken van het gebouwtje worden geaccentueerd door eveneens door middel van schijnvoegen gelede lisenen. Symmetrische voorzijde met boven de plint staande, rechtgesloten stalen deur onder een verdiept in de pleisterlaag aangebrachte lineaire versiering. De gevel wordt beëindigd door een fronton met sluitsteen en een aan de onderzijde open timpaan. Onder het timpaan de vermelding G.E.B.D.. Blinde zijgevels met een iets bredere onderbouw van schone baksteen, afgedekt door een grijs geschilderde betonnen plint. Achterzijde met in de onderbouw een stalen deur en een ontluchtingsrooster. In de verder blinde achtergevel van de bovenbouw eveneens een ontluchtingsrooster. Het huisje is aan de voorzijde met de kruin van de dijk verbonden door middel van twee betonnen verbindingsmuurtjes.

Waardering

Het transformatorhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

- Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de geschiedenis van de electriciteitsvoorziening in ons land in het algemeen en van die in de regio Dordrecht in het bijzonder.

- Het gebouwtje is van architectuurhistorisch belang vanwege de karakteristieke vormgeving, die voortkomt uit de specifieke functie.

- Het gebouwtje heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek en vanwege de ruimtelijke relatie met de omgeving.

- Het gebouwtje is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf