Meerkerk A 2464
Dorpsplein 1, 4231 BA te Meerkerk
Kerkstraat 2, 4231 BX te Meerkerk

Inleiding

Omstreeks 1850 gebouwd WOONHUIS van het type herenhuis, met een oudere kern. Halverwege de achttiende eeuw bevond zich op deze lokatie al een pand, dat als schoutswoning van de schout van Meerkerk dienst heeft gedaan.

Bouwjaar, opdrachtgever en architect van het huidige pand zijn niet bekend. Het is mogelijk dat het oorspronkelijk een andere functie (school met onderwijzerswoning?) heeft gehad, maar ook daarover zijn geen gegevens voorhanden. Het pand heeft een nogal streng voorkomen, wat karakteristiek is voor veel architectuur met de stilistische kenmerken van het Neo-Klassicisme.

Het huis - dat lange tijd als notariswoning en -kantoor dienst heeft gedaan - vormt de noord-westelijke afsluiting van een klein plein, waardoor het een belangrijke stedebouwkundige en beeldbepalende functie heeft in het hart van Meerkerk.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken pand met verdieping onder een met verglaasde Hollandse pannen gedekt mansardedak met een opgemetselde schoorsteen op de linker nokhoek. Vijf-assige, symmetrische voorgevel van het type lijstgevel met gepleisterde plint en licht risalerende middentravee. Achter een hardstenen stoepplaat staande entree met vleugeldeur met gietijzeren vensterroosters onder een geprofileerd kalf en een rondboog bovenlicht met gebogen traceringen. Decoraties in reliëf in de zwikken tussen bovenlicht en kroonlijst van de ingangsomlijsting. Aan weerszijden van het middenrisaliet twee, onder strekken staande vensters met de oorspronkelijke zesruits-ramen achter voorzetramen. Het glas-in-lood in de bovenramen dateert waarschijnlijk van omstreeks 1925. De vijf verdiepingsvensters staan eveneens onder strekken en bevatten openslaande T-ramen. Gevelbeëindiging in de vorm van een entablement met profielrand en een tandlijst aan de uitkragende goot. De middenrisaliet wordt bekroond door een fronton met een vlak timpaan.

Gepleisterde linker zijgevel met schijnvoegen en per bouwlaag twee rechtgesloten vensters. De zesruits-schuiframen op de begane grond staan eveneens achter voorzetramen. Het minder hoog opgaande achterste deel van het huis wordt beëindigd door een plat dak. Uit het onderste dakschild aan deze zijde steekt een niet oorspronkelijke dakkapel. Het met het huis verheelde gedeelte achter het hoofdvolume bevat onder meer een voormalig koetshuis. De op de Kerkstraat (2) georiënteerde gevel hiervan is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen en rechtgesloten gevelopeningen. Rechter zijgevel met links op de begane grond een onder strek staand venster met raam achter voorzetraam en rechts daarvan een eveneens onder strek staand venster met zesruitsraam. Het rechter (achterste) deel van het huis staat onder een doorgetrokken dakschild en bevat een klein getoogd venster.

Vóór de voordeur staan twee hardstenen stoeppalen, die door middel van ijzeren hekjes met het huis zijn verbonden. Het inwendige van het huis heeft een nogal hybride karakter. Diverse verbouwingen - onder meer in 1930 en 1965 - zijn hiervan mede de oorzaak. Het interieur bevat nog wel enkele negentiende eeuwse en vroeg-twintigste eeuwse onderdelen.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde.

- Het herenhuis is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functies die het heeft gehad.

- Het herenhuis is van architectuurhistorisch belang als een karakteristiek voorbeeld van woningbouw voor welgestelden uit de betreffende bouwperiode en als representant van een destijds gangbare bouwstijl.

- Vanwege de situering en als representatief en beeldbepalend onderdeel van de dorpsbebouwing is er tevens sprake van stedebouwkundige en ensemblewaarde.

- Het huis is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.