Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515492
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82962/139
Kadastrale aanduiding
Noordeloos C 428
Botersloot 70, 4225 PS te Noordeloos

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ in oorsprong van het type hallehuis daterend uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Het pand is, waarschijnlijk rond 1900, uitgebreid met een dwars geplaatst voorhuis en een naar één zijde eveneens dwars uitgebouwde stal. Hierdoor is een samengestelde plattegrond ontstaan, die een L-vorm met een T-vorm combineert. De kopgevels van de stallen en de aan het binnenerf gelegen zijgevel zijn in de jaren zestig van de twintigste eeuw beschoten. De boerderij is wat verder van de weg gelegen en bereikbaar via een eigen, onverharde weg. Bij het voorhuis staan twee imposante kastanjebomen. Aan de straatzijde een hoogstam fruitboomgaard.

Omschrijving

De boerderij is opgetrokken in donkerrode baksteen. De drie zadeldaken zijn met riet gedekt. Het voorhuis heeft vlechtingen in de topgevels. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel, geflankeerd door links één en rechts twee zesruits schuifvensters. In de linker zijgevel bevindt zich een deur met bovenlicht en zowel op de begane grond als op de verdieping een vierruitsvenster. In de rechtezijgevel zijn de vensters vernieuwd. Het voorste gedeelte van het achter het voorhuis gelegen oorspronkelijke hallehuis is bij de woning getrokken. Hiertoe is het dakschild van de linker zijgevel opgelicht t.b.v twee vierruitsschuifvensters. Voorts in deze gevel enkele houten stalvensters. In de rechter zijgevel twee eveneens vernieuwde vensters en dubbele hoge houten inrijdeuren met een klinket en drie vierruitsvenstertjes. De deels beschoten achtergevel heeft een deur en enkele houten mestluiken. In de top een luik en een klein venster. Een houten pieron siert de top. De achtergevel van de oorspronkelijke stal ligt in één lijn met de zijgevel van de latere dwarsgeplaatste stal. Hierin enkele ijzeren rondboog stalvensters en houten mestluiken. In de achtergevel van de dwarsgeplaatste stalschuur bevinden zich een houten staldeuren. In de aan het binnenerf gelegen zijgevel van deze schuur een kleine en een grote houten staldeur, een hooizolderluik met een steekkap en diverse raampjes met stalen vensters.

Interieur In het voorhuis twee kamers met een schouw met handbeschilderde tegels waarop verschillende afbeeldingen (ondermeer man met paard en vogelkooi). Van het oorspronkelijke woongedeelte resteert nog een woonkamer met balkenplafond en alkoof. In de stal nog de stenen vloer van een karnmolen.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in de loop van de tweede helft van de negentiende eeuw tot een samengestelde vorm gegroeide boerderij in Ambachtelijk-traditionele stijl en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver