Giessenburg I 414
Bovenkerkseweg 78, 3381 KC te Giessenburg
Bovenkerkseweg 76, 3381 KC te Giessenburg

Inleiding

Boerderij van het langhuistype (dwarsdeelvariant) gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl in het midden van de vorige eeuw met een deels oudere kern.

In de eenvoudige voortuin, omgeven door een beukenhaag met een smeedijzeren hekje, zijn drie leilindes geplant. De boerderij staat met de nokrichting loodrecht op de weg, in het buitengebied van de gemeente.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in ijsselsteen met vlechtingen onder een rietgedekt, boven de achtergevel afgewolfd zadeldak. De voorgevel (oost) is een tuitgevel, met centraal geplaatste entree onder een bovenlicht met levensboom met aan weerszijden een zesruits en een tienruits venster. Op de verdieping zijn twee negenruits vensters geplaatst, in de top een kleiner vierruits venster. De muuropeningen in de voorgevel zijn versierd met een strek in rode baksteen. De linker zijgevel (zuid) van het woongedeelte bevat een nieuwe entree, vier meerruits vensters behangen met luiken en een rondboogvormig stalvenster. Het stalgedeelte van deze gevelzijde is beschoten en voorzien van mestluiken. De achtergevel met twee halfronde stalvensters en een deur, is eveneens beschoten. De rechter zijgevel (noord) heeft ter plaatse van de stal een beschot waarin twee staldeuren geplaatst zijn en hoge dubbele inrijdeuren onder een opgelicht dakschild (stal ook vierruits vensters). Het woongedeelte bezit vier van luiken voorziene negenruits vensters, twee rondboogvormige vensters en een vernieuwde entree.

Interieur In het woonhuis van de boerderij zijn enkele interieuronderdelen bewaard gebleven zoals een pomp, een 18de-eeuwse schouw met Delfts tegeltableau, een plint van Delftse tegels met voorstellingen, een appeloven en een bedstee boven de kelder. In de stal zijn de oude gebinten aanwezig en resten van de voormalige waterzolder.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de Alblasserwaard karakteristiek langhuis met dwarsdeel.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij in Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl. De boerderij heeft de oorspronkelijke hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en is van waarde vanwege de aanwezigheid van oorspronkelijke interieuronderdelen.

De boerderij is beeldbepalend gesitueerd aan de rivier de Giessen en maakt deel uit van het boerderijlint in Giessenburg.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij