513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 595
Marienwaerdt Abelenlaan 1, 4153 RS te Beesd

Omschrijving onderdeel 20: BOERDERIJ 'DE HOGE SPIJCK' MET AANGEBOUWD BAKHUIS.

Ten noordwesten van het hoofdgebouw aan een kruising van vier wegen en achter een rij oude bomen ligt de boerderij 'De Hoge Spijk' met aangebouwd bakhuis uit circa 1800, die al in een pachtboek uit 1442 wordt genoemd. De op rechthoekige grondslag opgetrokken T-boerderij is meermalen sterk verbouwd zoals aan het metselwerk af te lezen is. Het voor- en achterhuis hebben een nieuw T-vormig pannen dak.

De vierassige voorgevel heeft een excentrisch geplaatste toegangsdeur met vierruits bovenlicht, links hiervan een twaalfruits opkamervenster met luiken en rechts hiervan twee vernieuwde negenruits vensters. In de linker zijgevel van het voorhuis drie twaalfruits schuifvensters en in de rechter zijgevel drie vernieuwde negenruits vensters. Het achterhuis is vergroot (zie knik dakrand) met centraal hoge dubbele deeldeuren waarboven een hooiluik en geflankeerd door twee verkleinde vensteropeningen en staldeuren.

Tegen de rechter zijgevel staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken, bakstenen bakhuis onder een rieten schilddak. In de voorgevel een zogenaamd melkmeisje dat wil zeggen een deur met aan weerszijden een hoog geplaatst venster (negenruits). De boerderij staat op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De BOERDERIJ 'DE HOGE SPIJCK' MET AANGEBOUWD BAKHUIS behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als voorbeeld van een boerderij, in plattegrond en in opstand, uit circa 1800;