513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 589
Marienwaerdt Koeysteeg 3, 4153 RT te Beesd

Omschrijving onderdeel 22: BOSWACHTERSWONING 'PRINKEL'.

Ten noordwesten van het hoofdgebouw ligt een woning uit het begin van de 19de eeuw, oorspronkelijk bestaande uit het voorhuis en in het eind van de 19de eeuw met een achterhuis uitgebreid zodat een T-vormige plattegrond is ontstaan. Het witgepleisterde pand met donkere plint bestaat uit één bouwlaag onder een rieten zadeldak met bakstenen nokvorsten en gemetselde hoekschoorstenen. De drie traveeën brede voorgevel heeft centraal de toegangsdeur met drieruits bovenlicht en aan weerszijden een meerruits schuifvenster met luiken. In het dakschild is later een ronde dakkapel gebouwd. De linker zijgevel heeft in het voorhuis twee 15-ruits schuifvensters met luiken op de begane grond en twee zesruits draaivensters op de verdieping, in het achterhuis een dichtgezette deur met roedeverdeling en een 20-ruits venster. De rechter zijgevel heeft in het voorhuis alleen een zesruits draaivenster op de verdieping en in het uitspringende deel een deur met boven- en zijlicht, in het achterhuis een 20-ruits schuifvenster met luiken. De achtergevel heeft twee zesruits vensters op de begane grond en de verdieping, op de begane grond voorzien van een luik.

De boswachterswoning staat nog niet op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De BOSWACHTERSWONING 'PRINKEL' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;