Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515506
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82626/155
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Princenhage H 4199
Bij Haagweg 334, 4813 XE te Breda

Omschrijving

Inleiding

Voor de in 1831 overleden geleerde Mr. C.J.W. Nahuys van Burgst in 1832 ontworpen gietijzeren grafmonument. Het ontwerp is van de hand van de Bredase architect P. Huysers Az. Uitvoering geschiedde door de firma Nederburg, Nering Bögel en Comp. IJzergieters te Deventer.

Omschrijving

GRAFMONUMENT op vierkante grondslag bestaande uit een taps toelopende schacht voorzien van afdekplaat met frontons in alle windrichtingen, bekroond door een vaas met draperie. Het monument heeft een hardstenen basement.

De schacht van het monument bestaat uit vier platen, voorzien van teksten en aan de onderzijde versierd met een eierlijst. Op de hoeken zijn naar beneden gerichte fakkels aangebracht. Verder zijn kleinere, sobere ornamenten toegepast. De ornamenten zijn afzonderlijk gegoten en later toegevoegd. Oorspronkelijk was het monument geschilderd.

Nb. Basement en urn zijn na een ongelukje met een grasmaaimachine tijdelijk opgeslagen om verder verval te voorkomen (2001).

Waardering

Het in 1832 opgerichte GRAFMONUMENT voor Nahuys van Burgst is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de funeraire symboliek voor de welgestelden. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de classicistische vormentaal, de vroege toepassing van gietijzer voor grafmonumenten en de plaats in het oeuvre van architect Huysers en het uitgevoerde werk van de firma Nederburg, Nering Bögel en Comp. te Deventer. Typologisch is het object zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1832
1832
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Familiegraf

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing