Appingedam K 113
Appingedam K 20
Appingedam K 112
Appingedam K 18
Bij Alberdaweg 70, 9901 TA te Appingedam

Omschrijving onderdeel 2.

PARKAANLEG, XIX, bestaande uit twee vrijwel zelfstandige delen, elk met centrale vijver: het achterste gedeelte, waarvan de boszoom met slingerpad waarschijnlijk het oudste element in landschapsstijl is, terwijl het binnenterrein bestaat uit een weide (nu hertenpark) met een slingervijver van recente datum (XXb-c); en het gedeelte direct achter en rondom het huis, dat de bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard omstreeks 1827 aanlegde zonder het achterpark te integreren; hoewel nogal gewijzigd, vertoont de Roodbaard-aanleg nog de kleinschaligheid en intieme sfeer die kenmerkend is voor parken van zijn hand; de slingervijver met uitlopers is ontstaan uit de 17e-eeuwse rechthoekige gracht rond het huis; langs de brede grasoevers lopen paden; er zijn twee heuveltjes: in de zuidwestelijke binnenhoek van de waterpartij en achter de noordwestelijke uitloper; in de noordoosthoek van het voorpark zijn nog restanten van slingerlanen met zeer oude eiken, zo ook in de rondwandeling van het achterpark. Het smalle weiland tussen het achterpark en de provinciale weg is als buffer opgenomen in het complex; naast de oude eiken zijn er nog enkele andere solitairen, met name rond het huis; er is geen moestuin (meer).

De PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden;