Appingedam K 21
Appingedam K 112
Alberdaweg 66, 9901 TA te Appingedam

Omschrijving onderdeel 3.

Voormalige LANDBOUWSCHUUR met DIENSTWONING (1870) herbestemd in 1955-1957 als restaurant genaamd Schathuis met vernieuwde dienstwoning naar ontwerp van E. Rozema. Het schathuis ligt ten noordoosten van het huis; nagenoeg vierkante plattegrond; baksteen; één bouwlaag onder rietdak; half zadeldak, d.w.z.: voorzijde met topgevel onder overstekend dak met ajour-gezaagde en getande windveer; voorgevel met in de top drie achtpuntige stervensters en drie natuurstenen van elders afkomstige wapenstenen; in het midden ronde inrijpoort; schoorsteen met rondgebogen metalen kap; de kleine dienstwoning, baksteen, is via een tussenbouw verbonden met de lage oostgevel (= zijgevel) van het schathuis; één bouwlaag onder rieten zadeldak met ingezaagde windveer; uitgebouwd, naar beneden uitkragend schoorsteenkanaal in topgevel; schoorsteen met rondgebogen metalen kap.

Waardering

Voormalige LANDBOUWSCHUUR met DIENSTWONING (1870) herbestemd in 1955-1957 als restaurant genaamd Schathuis met vernieuwde dienstwoning naar ontwerp van E. Rozema is van algemeen belang:

- vanwege de oorsprong als landbouwschuur met dienstwoningouderdom;

- vanwege de herbestemming van het complex in 1955-57 naar ontwerp van E. Rozema;