514131 - Basilius van Bruggelaan
Grave H 739
Bij Basilius van Bruggelaan 2, 5363 VA te Velp

Inleiding

Noordwestelijk van de aan de straat gesitueerde vleugel (2) staat, eveneens direct aan de straat, de voormalige KLOOSTERKAPEL van het H.Hart van Jezus, een neo-romaans gebouw met eenbeukig schip en halfrond gesloten koor, naar een ontwerp van de architect Th. Asseler (Amsterdam) uit 1878-'80, waaraan tussen 1908-'10 een Berlagiaanse ingangspartij met toren naar een ontwerp van A.J. Kropholler (Amsterdam) is toegevoegd. Op 21 juni 1879 werd de eerste steen gelegd en de inzegening vond een jaar later, op 27 juni 1880, plaats. Voor de nieuwbouw uit 1908-'10 is de oude, in plattegrond vierkante toren gesloopt.

In 1948 is de kapel opnieuw ingewijd. In 1967 is het interieur van de kapel gemoderniseerd, waarbij de wandschilderingen werden overgewit en het hoogkoor is uitgebroken. Sinds de opheffing van het klooster wordt de kapel gebruikt als gebedscentrum en voor de uitvoering van onder meer concerten.

Omschrijving

De niet georiënteerde kapel heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een eenbeukig deel van vier vakken, bevattende het schip en het koor met een lagere, halfronde apsis. De kapel wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking. Op het dak staan twee dakkapellen.

De bakstenen gevels zijn geleed door een hardstenen plint, bakstenen lisenen en een afsluitend rondboogfries met siermetselwerk. Overeenkomstig de indeling met het zusterkoor zijn in de twee oostelijke traveeën van deze gevel boven de cordonlijst en het massieve muurwerk twee achtlobbige roosvensters geplaatst, terwijl de identieke roosvensters in de twee westelijke traveeën, grenzend aan het koor, een viertal lancetten bekronen. In de vensters zijn glas-in-lood panelen geplaatst, voorstellende scènes uit het leven van Christus (onder meer voorstellende de Emmausgangers, Pietà, Opdracht in de tempel, Christus in werkplaats). De apsis heeft rondboogvensters met een ijzeren vorktracering, waarin glas-in-lood is geplaatst. De vensters zijn beschermd met diefijzers.

In de noordelijke gevel zijn boven elkaar twee gevelstenen ingemetseld. Het oudste, kalkstenen exemplaar, heeft in hoogreliëf een afbeelding van de H.Familie, waaronder de inscriptie: "St.Jozef Zorg". De tweede steen is uitgevoerd in hard- steen en heeft de inscriptie: "Herinnering aan de / consecratie van de kapel / 2 september 1948". De in 1909 gebouwde ingangspartij bestaat uit de westelijke gevel, waartegen een open portiek met bovenliggende achthoekige toren is gebouwd. Het portiek bestaat uit twee muurpijlers en twee pijlers, die door een opengewerkte bakstenen muur zijn verbonden. Muurwerk en pijlers hebben granieten basementen en gescharreerde, zandstenen kapitelen, afzaten, lijsten en lateien. In het portiek is van belang de tegelvloer en de opgeklampte vleugeldeur, waarvan de lichten met kruisvormige diefijzers getooid zijn. Boven het portiek is tegen de achthoekige toren in een beeldnis een kalkstenen H.Hartbeeld geplaatst. De toren heeft een open klokkengalerij en de bovenliggende ingesnoerde achtkantige naaldspits, gedekt met lei in Maasdekking, wordt bekroond door een smeedijzeren kruis met weerhaan. Ten zuiden van de kapel bevindt zich de sacristie. In de met stucgewelven overkluisde kapel zijn in 1909 wandschilderingen aangebracht door de schilder Koolen uit Sittard.

Deze zijn waarschijnlijk nog onder het latere witsel aanwezig.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en het bijzondere materiaalgebruik, het is tevens van belang vanwege de plaats in het werk van de architecten Asseler en Kropholler. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Kloosterkapel(TFU)

Neo-Romaanse stijl