Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515532
Complexnummer
514125 - Generaal de Bons kazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82627/158
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Grave E 2514
Bij Generaal de Bonsweg 1, 5363 ST te Velp

Omschrijving

Inleiding

In het verlengde van de poort staat, aan de rand van de appèlplaats, het ongesigneerde MONUMENT voor generaal De Bons, daterend uit omstreeks 1940.

Omschrijving

Het bakstenen, symmetrisch opgebouwde object bestaat uit een tweetal getrapt gemetselde bakken, door inzwenkend muurwerk verbonden met het opstaande monument. Het opstaande deel heeft kunststenen vormstukken, waarboven het metselwerk zich trapsgewijze verjongt. Het monument als de achterstaande bakstenen pijler worden bekroond door een kunststenen dekplaat met overstek. Aan de voorzijde van het monument is een geglazuurd terracotta laagreliëf met een afbeelding van een wapenschild met een naar links springend hert, bekroond door een helm met vizier, springend hert en florale motieven.

Onder het reliëf de tekst: "Generaal Majoor / Andreas de Bons / geb. in Zwitserland / 9 november 1719 / overleden te Nijmegen / begraven aldaar 19 november 1800 / commandant van de vesting Grave / van april 1765 tot 30 dec. 1794 / Heldhaftig verdediger tijdens / het beleg door de Fransen / van 20 oct. tot 30 dec. 1794".

Waardering

Het monument voor generaal De Bons is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de naamgever van een kazerne die een voorbeeld is van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514125. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1940
1940
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing