514125 - Generaal de Bons kazerne
Maximiliaan de Manstraat 1, 5363 VN te Velp
Maximiliaan de Manstraat 3, 5363 VN te Velp
Maximiliaan de Manstraat 5, 5363 VN te Velp
Maximiliaan de Manstraat 7, 5363 VN te Velp

Inleiding

Gebouw B werd oorspronkelijk gebouwd als REGIMENTSBUREEL in Expressionistische stijl en is gelegen tussen de Generaal de Bonsweg en de appèlplaats, aan de noordelijke zijde van het terrein. Het gebouw dateert uit 1939 en heeft vanwege de functie net als A (6) en C (1) een iets rijkere decoratie dan de overige gebouwen. In 1992 is het gebouw gerenoveerd en het zal in gebruik worden genomen als kantoor voor de kazernecommandant.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een samengestelde plattegrond, die globaal bestaat uit een T-vormig hoofdgebouw met een eenlaags L-vormige aanbouw aan de zuidoostelijke zijde en een geschakelde, eenlaags rechthoekige aanbouw aan de noordoostelijke zijde. Het gebouw wordt gedekt door schilddaken met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn zoals elders gemetseld in verschillende kleuren baksteen en worden geleed door kunststenen lijsten. Evenals de andere gebouwen zijn in de anderhalfsteens muren ook hier opgeklampte deuren en ijzeren kozijnen met roedenverdeling en openslaand boven- en onderlicht toegepast. In de oostelijke gevel een paneeldeur onder rondboog.

Het hogere tweelaags hoofdgebouw valt op door een rijkere detaillering. Zo zijn aan de (noordelijke) straatzijde van het gebouw over de gehele breedte van de verdieping ijzeren openslaande deuren, rondlichten en een Frans balkon met smeedijzeren hekwerk toegepast. Het trappenhuis in de westelijke gevel heeft lichten over de volle hoogte en een onderliggend portiek met brede overstekende luifel en een gemetselde bak. Het interieur is gerenoveerd maar heeft verschillende oorspronkelijke elementen behouden, waaronder het trappenhuis.

Waardering

Het kazernegebouw B is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik en de rijke detaillering. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen