514125 - Generaal de Bons kazerne
Intendanceplantsoen 1 02, 5363 VZ te Velp
Intendanceplantsoen 1 01, 5363 VZ te Velp

Inleiding

Het grootste deel van het vooroorlogse kazerneterrein wordt ingenomen door de zes LEGERINGSGEBOUWEN D1 en D2, E1 en E2, F en G, die aan de westelijke en oostelijke zijde van de appèlplaats liggen. In de gebouwen, die Expressionistische vormen tonen en als eerste in 1938-'39 werden opgetrokken, waren de manschappen en officieren gelegerd. Elk gebouw bood plaats aan 200 personen, verdeeld over tien kamers. Opvallend is dat de gebouwen in 1939 al voorzien waren van centrale verwarming. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de gebouwen verschillende malen gerenoveerd. Een aantal is nog steeds in gebruik als logiesgebouw. F functioneert tegenwoordig als school.

Omschrijving

De gebouwen zijn globaal genomen identiek, zij het dat D1 en 2 in spiegelbeeld ten opzichte van de gebouwen E1 en 2 (aan de overzijde van de appèlplaats) gelegen zijn. F en G liggen ten zuiden van respectievenlijk D1 en E1 en zijn axiaal-symmetrisch met deze opgezet. Vermeld moet worden dat F en G iets groter zijn dan D en E: de vertrekken aan de zuidelijke zijde van de trappenhuizen zijn groter. De tweelaags gebouwen hebben een rechthoekige plattegrond met aan de oostelijke danwel westelijke gevel een getrapte hoek.

Opvallendste elementen zijn de drielaags trappenhuizen, met boven de luifel over de volle hoogte aangebrachte lichten. De noordelijke, danwel zuidelijke aanbouwen zijn eenlaags. De gebouwen worden gedekt door samengestelde schilddaken met verbeterde Hollandse pannen en een fors overstek. Op het dak staan verschillende houten dakkapellen. De anderhalfsteens gevels zijn opgetrokken in verschillende kleuren baksteen en geleed door kunststenen lijsten. De vensters zijn de voor het complex gebruikelijke: ijzeren vensters met een roedenverdeling met openslaand boven- en onderlicht.

Van een aantal vensters is de indeling gedeeltelijk vervangen.

De deuren in de geprononceerde trappenhuizen zijn opgeklampte vleugeldeuren met ijzeren stootplaten, geflankeerd door verticale rechthoekige lichten.

Ook deze gebouwen zijn gerenoveerd, maar desondanks zijn een aantal oorspronkelijke elementen behouden gebleven, waaronder de betonnen, met granito afgewerkte vloeren in de manschappenkamers, de houten dakspanten, de trappenhuizen met smeedijzeren balustrades, de hallen met tussendeuren met ijzeren stootplaten. Links en rechts hebben de vetrekken nog de authentieke paneeldeuren en kastdeuren. Ook de indeling van de gebouwen is nagenoeg geheel oorspronkelijk. Tijdens de renovaties is in de gebouwen sanitair aangebracht.

De legeringsgebouwen van de kazerne zijn van algemeen belang.

Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch zijn ze van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen