514125 - Generaal de Bons kazerne
Bij Generaal de Bonsweg 1, 5363 ST te Velp

Het KEUKENGEBOUW met CENTRALE C.V-RUIMTE, BADHUIS EN

ONDEROFFICIERSEETZAAL dateert uit 1939 en sluit de appèlplaats aan de

zuidelijke zijde af. Het ontwerp van dit gebouw in Expressionistische stijl bracht zowel technisch als architectonisch de grootste problemen met zich mee. Omstreeks 1960 is de eetzaal in noordelijke richting vergroot; deze aanbouw valt buiten de bescherming. De keuken en ook de stookkelder is meerdere keren gerenoveerd. Tegenwoordig is in het gebouw behalve de stookkelder en de keuken de manschappen- en onderofficiereneetzaal en het instructiefilmlokaal ondergebracht.

Omschrijving

Het één- en anderhalflaags gebouw, dat een kruisvormige plattegrond heeft en waarvan het exterieur wordt gedomineerd door de twee markante bakstenen schoorstenen, bestaat uit drie onderdelen: de douche-inrichting, de keuken met aangrenzende eetzaal en de stookkelder. De laatste heeft een rechthoekige plattegrond en ligt in het verlengde van de appèlplaats. In een deel van de kelder is een provisiekelder ondergebracht. De constructie (ook wel de 'bunker'genaamd) bestaat uit gewapend betonnen kolommen die een dito vloer torsen. Boven het noordelijke deel van de kelder is de keuken gesitueerd. In de anderhalfsteens bakstenen gevels zijn nagenoeg alle oorspronkelijke ijzeren kozijnen bewaard gebleven. De samengestelde schilddaken van het complex zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De zijvleugels aan de oostelijke en westelijke kant hebben oorspronkelijk de functie van douche-inrichting gehad. Ook deze eenlaags, in plattegrond rechthoekige gebouwen hebben anderhalfsteens gevels met hoog geplaatste ijzeren, rechthoekige lichten. De westelijke vleugel is inmiddels omgebouwd tot filmzaal, maar de oostelijke heeft nog de oorspronkelijke inrichting. Onder de open houten kap (met een eenvoudig hangwerk), waarin halverwege het dakvlak een omlopende reeks lichten is aangebracht, is in rijen van ca. tien stuks een dertigtal oorspronkelijke douchecabines te zien. Deze bestaan uit een doucheruimte en een kleedportaal. Naast de noordelijke toegang is er een tweede deur in de oostelijke gevel, die

toegang geeft tot een afgescheide douchruimte met ca. tien cabines, alsmede, getuige de resterende mengkranen, een tweetal badkamers. De gehele ruimte heeft nog de authentieke c.v.-radiatoren.

Het keukengebouw van de kazerne is van algemeen belang. Het heeft

cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische

ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum.

Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen