514125 - Generaal de Bons kazerne
Intendanceplantsoen 1 03, Velp

Inleiding

Tussen de privaat gebouwen N en P aan de oostelijke zijde en O en Q aan de westelijke zijde staan respectievelijk de TRANSFORMATORHUIZEN R en S, daterend uit 1938-'39.

Omschrijving

De kleine gebouwen hebben een rechthoekige plattegrond en worden gedekt door een schilddak met verbeterde Hollandse pannen en een overstek. De eenlaags bakstenen gevels zijn grotendeels blind maar hebben aan de zijde van de appèlplaats een vleugelpoort.

Waardering

De transformatorhuizen van de kazerne zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch zijn ze van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen