Bij Ossenwaard 9, 6914 KB te Herwen

Omschrijving

Het KOETSHUIS met DUIVENSLAG is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaat in de lengterichting uit drie traveeën. De zijgevels worden geleed door lisenen met terugliggende spaarvelden ertussen. In de voorgevel bevinden zich twee nieuwe recht beëindigde gevelopeningen ten behoeve van de garage en de melkkamer. Erboven bevindt zich een oorspronkelijke duivenslag bestaande uit drie getoogde nissen waarvan de middelste hoger is. De dakrand wordt door trapvormig uitkragend metselwerk gersierd. In de achtergevel bevindt zich een rond venster, in de rechterzijgevel bevindt zich (in het gedeelte waar zich niet de aanbouw tegenaan bevindt) een rondboogvenster.

Waardering

KOETSHUIS met DUIVENSLAG, gebouwd omstreeks 1870 in Eclectische stijl in opdracht van de wed. S. VAN EMBDEN-VERWAAIJEN.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis met stijlkenmerken van het Eclecticisme uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Het koetshuis valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten uitdrukking komen in de gave verhoudingen, het materiaalgebruik en de detaillering. Opvallende elementen vormen de duivenslag in de voorgevel en de hoeklisenen en het siermetselwerk in de topgevels.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het boerderijcomplex 'Vinkenhorst'.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege het bouwtype dat opvalt door de combinatie van een koetshuis met een duivenslag.

Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Duivenhok(J)
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)