Loppersum F 2078
Loppersum F 1964
Loppersum F 458
Bij Rijksweg 39, 9917 PT te Wirdum

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. huiseiland en singel c. overig terrein.

Ad a.: de oprijlaan (tracé XVIII of ouder) loopt vanaf het Damsterdiep noordwaarts recht op de brug af over de gracht en de centraal gesitueerde voordeur; verharding van gemalen rode baksteen; beplanting met enkele rijen essen, XXc.

Ad b.: het huiseiland, XVII, ligt binnen de rechthoekige gracht; links en rechts van het huis ligt symmetrisch een rechthoekige vijver; er staan enkele oude solitairen en fruitbomen; vroeger waren hier een moestuin en een boomgaard. De nieuwe tuininrichting achter en voor het huis vallen buiten de bescherming. Om het eiland ligt een brede bomensingel met witte abelen (jaren 50, dus niet oorspronkelijk), die weer omgeven wordt door een brede sloot, de "buitengracht".

Ad c.: weilanden omsluiten het borgterrein en begrenzen aan de westzijde de oprijlaan; ten oosten van de laan ligt een groot verwilderd terrein.

N.B. De daarop aanwezige ruïnes van een steenfabriek vallen buiten de bescherming.

De PARKAANLEG is van algemeen belang: