Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515563
Complexnummer
515560 - Erve Kolkman
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/35
Kadastrale aanduiding
Neede G 2311
Bij G.L.Rutgersweg 9, 7161 PC te Neede

Omschrijving

Omschrijving

Het voormalig BAKHUIS afgesloten door een zadeldakgedekt met Hollandse pannen is aan de achterzijde verlengd met een houten aanbouw met zadeldak gedekt met muldenpannen. Het bakhuis is rechts van de bijschuur gesitueerd met identieke nokrichting opgetrokken in halfsteens verband.

Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een segmentboogvormige houten opgeklampte deur afgesloten door een rollaag. In de geveltop met eenvoudige windveren bevindt zich een halfronde vensteropening omsloten door een rollaag zonder invulling. De LINKERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout.

De houten ACHTERGEVEL eindigt in een topgevel.

De RECHTERZIJGEVEL is deels van steen, deels van hout. Links in deze gevel bevindt zich een halfrond raam met vorktracering omsloten door een rollaag.

Waardering

Voormalig BAKHUIS verlengd en gebruikt als varkensschuur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuis/varkensschuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex karakteristiek gelegen in het agrarisch landschap, buiten de bebouwde kom van Noordijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard bakhuis/varkensschuur die deel uitmaakt van een complex, als zodanig illustratief voor het leven op het platteland omstreeks de eeuwwisseling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515560. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schukkink, Hendrik Jan ; Gelderland
opdrachtgever