Maarssen K 305
Maarssen K 306
Bij Zandpad 29, 3601 NA te Maarssen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: (bij Zandpad 29; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Gansenhoef.

Achter het huis Gansenhoef ligt een restant van een aanleg in landschapsstijl uit ca.1870. Aan de 17de-eeuwse geometrische aanleg herinnert de huisplaats, de middenas die in de vorm van een zichtas behouden is en het tracee van de waterlopen waarin de rechthoekige omgrachting nog te herkennen is; stukken boomgaard. Het huis ligt iets van de weg af, in de 19de-eeuw bereikbaar via een flauw verlopende, gebogen oprijlaan (Topografische Militaire Kaart 1887-1892), die in 1904 door grondverkoop is verkort tot het huidige tracee: een recht pad met een scherpe bocht naar het huis. De aanleg in landschapsstijl is achter het huis gesitueerd, waarbij het reliëf en de slingerende waterpartij de meest beeldbepalende elementen vormen; enkele oude bomen (beuken, eiken, iepen en een moerascypres van ca.250 jaar). De ruimtelijke structuur berust, gezien de plaats van de koepelkamer en de situering van enkele oudere bomen, op drie zichtlijnen: in noordelijke richting over de vijverarm naar Nieuwersluis; - middenas over de heuvel aan de andere zijde van de vijver naar open weiden, thans boomgaard; - in noordoostelijke richting naar Tienhoven. Structuurbepalend is de serpetinevormige waterpartij, die oorspronkelijk doorslingerde op de aangrenzende terreinen van Otterspoor en Hogevecht; rondom een slingerend padenpatroon. Ten westen van het huis staat nog een solitaire plataan en een beuk (noordwest).

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Gansenhoef is van algemeen belang:

- vanwege de kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit ca.1870;