Heemstede C 5936
Herenweg 5, 2105 MB te Heemstede

Omschrijving

HOOFDGEBOUW HARTEKAMP, hoofdonderdeel van het complex historische buitenplaats Hartekamp. De hoofdmassa van het huis bestaat nog altijd uit het huis dat Johan Hinloopen in 1693 liet bouwen. Dit bestaat uit een kelder, twee bouwlagen en een met pannen gedekt schilddak. De voorgevel is totaal zeven traveeën breed en wordt geleed door het iets terugliggende middendeel van drie traveeën. met een geaccentueerde ingangstravee waarvoor een stoep en een bordes. De beide vooruitspringende hoekpartijen zijn beide twee traveeën breed. Op de hoeken zijn vanouds geblokte lisenen aangebracht. Boven de kroonlijst is in de tweede helft van de 19de eeuw een soort attiek in hout aangebracht. De middelste dakkapel heeft sinds de 18de eeuw een torenachtige opbouw met daarin opgenomen een klok. De achtergevel is vlak met in het midden de driezijdig uitgebouwde koepel na de verbouwing van begin jaren 1920 over twee bouwlagen en met een driezijdig dak beëindigd. Tot de oorspronkelijke opzet behoren ook de aan de korte zijgevels uitgebouwde trappenhuizen. M.n. op de begane grond zijn deze opgenomen in de door Van der Steur gemaakte zijvleugels. Aan de voorzijde zijn voorts de uitbreidingen uit de beginjaren 1920 van Berchtenbreiter prominent aanwezig. Deze naar voren uitstekende paviljoenachtige bouwdelen zijn slechts één bouwlaag hoog en hebben een plat dak. De middelste travee van drie is uitgevoerd als rondboogvormige nis waarin een vroeg 20ste-eeuws beeld staat opgesteld. Rechts voorstellende Diana met hert links Flora. Alle vensters zijn in de eerste helft van de 19de eeuw vervangen door empire vensters en voorzien van persiennes. De vensters in de nieuwere vleugels zijn hierop aangepast. Het geheel, oorspronkelijke huis en nieuwe vleugels, is gepleisterd waarbij het motief van de geblokte hoeklisenen is overgenomen in de nieuwe vleugels. Hierdoor is een grote mate van eenheid verkregen met een paleisachtige allure. INTERIEUR. Het huis is in gebruik als kantoor. Onder meer van belang is de ruimtelijke indeling, die in grote lijnen bewaard is gebleven met als centraal punt de achtzijdige centrale hal over beide bouwlagen, bekroond met een lichtkoepel waarin een uurwerk is opgenomen. Door het nieuwe gebruik is in de loop van de tijd het nodige aan interieurafwerking verloren gegaan, maar door het gehele huis worden nog wand- en plafondafwerkingen gevonden alsmede schouwen en kastenwanden.

Het HOOFDGEBOUW is van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege

- vanwege de architectonische vormgeving;