Sappemeer L 44
Bij De Vosholen 60, 9611 TD te Sappemeer

Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG.

XXa op ouder stramien van landschappelijke aanleg; langgerekte symmetrische neo-barokke achter het huis gelegen aanleg met centrale as, die gecentreerd is op het midden van de oostvleugel van het hoofdgebouw; het geheel is omgracht; de as bestaat uit een verdiept gelegen grand canal, dat in het midden onderbroken is door een brede dam, waarop een ronde buxusparterre met centrale vaas (zie onder 7); zo zijn er eigenlijk twee identieke langgerekte vijvers in elkaars verlengde; elke vijver is hippodroomvormig -de einden zijn halfrond- en heeft een lage grasoever waarlangs een smal rondgaand zandpad; daarnaast weer een grastalud in dezelfde vorm; langs de bovenrand ervan (maaiveldhoogte) een begeleidend zandpad met buxushaagjes aan beide zijden; in het midden van de lange zijden telkens een bakstenen trapje van vijf treden; aan het einde van de as een trapje in natuursteen met vier treden (zie onder 5). De rest van de symmetrische tuin bestaat uit heesterborders (o.m. rododendrons) en oude solitairbomen - wellicht had het terrein in de 19e eeuw een landschappelijke aanleg. Er is langs de binnenzijde van de gracht een omlopend zandpad, gedeeltelijk begeleid door linden. Direct achter de borg ligt een verhoogd grindterras, XXb, opgesloten door een bakstenen keermuur van ca. 1 m. hoog; de inrichting ervan is van ondergeschikt belang. Tussen het terras en de eerste vijver ligt -eveneens in de as- een rozentuin met vier door een padenkruis gescheiden vakken met buxusranden; midden op het kruispunt een 17de-eeuwse zonnewijzer (zie onder 7). Aan de buitenzijde van de oostelijke en zuidelijke grachtarmen loopt een eikenlaan die verbonden is met de oorspronkelijke 17de-eeuwse aanleg; geen verharding.

TUINAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de cultuurhistorische en landschappelijke waarden;