Sappemeer L 44
Bij De Vosholen 60, 9611 TD te Sappemeer

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUUR en TRAPPEN.

De bakstenen tuinmuur, in aanleg XVIII, veranderd in XXb, omgeeft de ruimte tussen het hoofdgebouw en het dienstgebouw; de muur is ruim 2 m. hoog en gedekt door een ezelsrug, die boogvormig meeloopt met de halfronde bovenkant van de twee smalle tuinpoortjes in de muur; het ene poortje geeft toegang tot het verhoogde terras achter het huis, het andere tot het omgaande zandpad in de tuin; onder de ezelsrug een getande rand van uitkragende bakstenen. In de lange taluds van de twee vijvers liggen bakstenen trapjes van vijf treden, XXb, vier stuks in totaal; een dergelijk trapje met zes treden ligt naast de tuinmuur en daalt af naar de gracht; aan het eind van de centrale as ligt een natuurstenen trapje van drie treden, XIX; vier bakstenen trapjes in de rozentuin, waarvan twee in de as; en tenslotte één bakstenen trapje in de keermuur van het terras, ook in de as.

TUINMUUR en TRAPPEN zijn van algemeen belang:

- als architectonische en functionele onderdelen van het complex.