Sappemeer L 44
Bij De Vosholen 60, 9611 TD te Sappemeer

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: TUINSIERADEN, bestaande uit a. stel vazen; b. zonnewijzer; c. vaas op sokkel; d. beeld op sokkel.

Ad a.: twee identieke vazen, XIX, op de keermuur van het terras: zandstenen kelkvormige vazen op vierkant voetstuk; knorrenlijst aan de onderkant van de kelk en langs de bovenrand; hiertussen festoenen met fruit en bloemen. Ad b.: in het midden van de rozentuin: metalen bolvormige zonnewijzer op rijk gedetailleerde vierkante balustervormige sokkel van zandsteen, 1634; versieringen met o.m. knorren en pendanten in reliëf van bloemen en fruit. Ad c.: in de buxusparterre tussen de vijvers: natuurstenen urnvormige ronde dekselvaas in Lodewijk XVI-stijl; knorrenlijst aan onderkant en strikken en festoenen op de kelk; ingezwenkte deksel; bijpassende vierkante sokkel. Ad d.: op de zuidwestelijke hoek van de zuidvijver: zandstenen putto, XVIII, het rechter voetje steunend op de kop van een everzwijn; rijke hardstenen vierkante sokkel, Lodewijk XVI-stijl, aan de voet uitzwenkend; uitkragende bovenkant versierd met korte driekwart gevulde cannelures en rozetten in het midden; daaronder looffestoenen, op de hoeken uithangend door ringen.

TUINSIERADEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de kunsthistorische waarden;