Middelstum G 864
Middelstum G 865
Middelstum G 287
Middelstum G 863
Bij Oosterburen 1, 9991 NB te Middelstum

Onderdeel 2

Omschrijving

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. terrein tussen de grachten c. singels met rondwandeling en zijlaan

ad a.: de ongeveer van zuid naar noord lopende oprijlaan (tracee XVII of ouder) begint aan de Oosterburen en eindigt centraal bij de dam over de buitengracht; beplanting: aan weerszijden van de met puin verharde laan een enkele rij gekandelaberde linden (XIX).

ad b.: het terrein tussen de grachten is begroeid met gras; vroeger waren hier de moestuin, boomgaard en kwekerij; in de zuidoosthoek staan het rechter schathuis (3) en de daaraan vastgebouwde grote landbouwschuur (4); langs de west-, noord- en oostzijde van het terrein staat langs de buitengracht een singel van een enkele rij gekandelaberde linden, XIX; langs de oostzijde van de binnengracht eveneens. Deze linden en de exemplaren van de oprijlaan zijn door de overwegend westelijke wind enigszins scheefgewaaid, hetgeen een zeer markant landschappelijk beeld oplevert. Op de plaats van de beide dammen die in verlengde van de oprijlaan in de grachten liggen waren vroeger bruggen.

ad c.: tussen de buitengracht en het open land een wat hoger opgeworpen aarden wal met rondwandeling, aan de buitenzijde begeleid door jonge singelbeplanting. Vroeger liep er een lindenlaan vanaf de zuidwestpunt van het borgterrein naar het Boterdiep; daar stond een klein zomer- of theehuis; de linden zijn in 1906 gekapt; het tracee was nog herkenbaar in het terrein en is recentelijk opnieuw voorzien van begeleidende beplanting. Deze zijlaan sluit aan op de rondwandeling.

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de vrijwel ongestoorde in oorsprong middeleeuwse structuur van het borgterrein;