Middelstum G 287
Oosterburen 1, 9991 NB te Middelstum

Onderdeel 3

Omschrijving

SCHATHUIS, XVIII; van de beide schathuizen (bouwhuizen) is alleen het rechter (= oostelijke) bewaard gebleven; bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige noord-zuid gerichte zadeldaken met zakgoot; het oostelijke dak is lager; beide gedekt met nieuwe grijze pannen; in het midden van de lange (westelijke) voorgevel een getoogde inrijdeur met daarboven in het verlengde van de gevel een bakstenen dakkapel onder zadeldakje met windveren; in het geveltje een rond venster; daaronder een ingemetselde zandstenen wapensteen (Tamminga) op balustervormig hoogreliëf met acanthus- bladeren, XVId; rechts van de inrijdeur vier zeslichtvensters; links één dito venster, twee kleine vierlichtvensters en een laag deurtje.

SCHATHUIS van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarden;