Middelstum G 287
Oosterburen 1, 9991 NB te Middelstum

Onderdeel 4

Omschrijving

SCHUUR, 1932 naar ontwerp van S.A. Veenstra; Amsterdamse School; bakstenen gebouw met één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder twee evenwijdige oost-west gerichte rietgedekte wolfdaken (wolfseinden praktisch verticaal!) met zakgoot; aan deel van oostgevel schathuis vastgebouwd; de zuidelijke kap, waaronder stalling voor melkvee, is lager; noordgevel: d.m.v. pilasters in zeven traveeën verdeeld; de buitenste twee (met deuren) smaller; de andere vijf met telkens drie vierlichtvensters in gegoten beton; in het rieten dakvlak boven deze gevel vijf halfronde dakkapellen met rietdekking, langzaam tunnelvormig oplopend en tenslotte verdwijnend in het dakvlak; oostgevel: twee bouwlagen; parterre 3 dubbele inrijdeuren, waarvan één hoger; acht betonramen als noordgevel; op verdieping dezelfde betonramen (8 stuks) van een iets kleiner formaat en centraal onder elk der twee daknokken, tot net onder de rieten wolfseinden, een smal verticaal venster met roedeverdeling van 6 boven elkaar geplaatste driehoeken; zuidgevel: ook 7 traveeën breed, de middelste met een dubbele staldeur, dezelfde ramen als noordgevel; in het dakvlak een zeer lange dakkapel met 10 gekoppelde vensters, op de daknok een langgerekte opbouw met ventilatiespleten; kapel en opbouw beide met riet gedekt; op de noordelijke kap een overhoekse vierkante dakruiter met ventilatiespleten en een windvaan. De westgevel heeft aan de noordzijde een dubbele inrijdeur met links ervan een ingemetselde bouwsteen "S.L.Vinhuizen * I.Dijksterhuis, 19 mei 1932"; de rest van de gevel is blind en verbonden met het schathuis; N.B: om een architectonische éénheid te krijgen heeft men de noordgevel van het schathuis voorzien van dezelfde betonvensters en een kleine deur als die in de schuurgevels!

SCHUUR van algemeen belang

- vanwege de bijzondere architectuur;