Uithuizermeeden K 129
Rensumalaan 3, 9982 BH te Uithuizermeeden

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS, 1700; gedeeltelijk onderkelderd gepleisterd huis op rechthoekige plattegrond; één bouwlaag onder omgaand schilddak met vier hoekschoorstenen met borden en blauwe verglaasde pannen; voorgevel met omlijste deur in het midden en aan weerszijden ervan telkens vier smalle 6-lichts empirevensters; boven de voordeur een gepleisterde dakkapel met lichtgetoogde openslaande deuren met vierlichtsraam; zadeldakje met gesneden windveren) en balkon op consoles (alles XCIXc); zijgevels blind; symmetrische achtergevel (noordoost) van 7 traveeën met 6-lichtsramen; de middelste 3 ramen tussen pilasters in een uitbouw met plat dak en risalerende kroonlijst, die tot halverwege de dakhoogte reikt; op de hoeken van de kroonlijst twee natuurstenen vazen en een houten opzetstuk in Lodewijk-XV-stijl; opzetstuk met tekst: Aedificata MDCC, Renovata MDCCLVIII. Inwendig o.m.: enkelvoudige balklagen, oorspronkelijke binnenluiken; een van elders afkomstige bedsteewand (XVIIIb).

Waardering:

HUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - als centrum van de historische buitenplaats - vanwege de verzorgde harmonische architectuur - vanwege de aanwezigheid van enkele oorspronkelijke interieuronderdelen