Uithuizermeeden K 138
Uithuizermeeden K 137
Uithuizermeeden K 677
Uithuizermeeden K 129
Bij Rensumalaan 3, 9982 BH te Uithuizermeeden

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, qua structuur XVIII of ouder; bestaande uit a. oprijlaan, b. huiseiland en c. overig terrein. ad a: de lange rechte oprijlaan, die in de as van het huis ligt, begint aan de Hoofdstraat in het dorp en loopt in noordoostelijke richting naar het huis, waar hij eindigt bij de brug over de gracht; hij kruist onder een scherpe hoek de in de 19e eeuw aangelegde spoorlijn; de laan, waarvan de enkelrijïge platanenbeplanting niet oorspronkelijk is, heeft een asfaltdek. ad b: het voorplein voor het huis heeft een druppelvormig perk met een buxushaagje; de rest is verhard met grind en asfalt; achter en opzij van het huis ligt een eigentijdse tuininrichting; aan de rechterkant van het voorplein staat een groep van oude linden in een rechthoekig patroon, als visueel tegenwicht voor het bouwhuis. ad c: het graslandperceel, dat tussen het eiland en de Oude Dijksterweg ligt, behoorde vroeger tot de aanleg: er was een laan (in dezelfde as als de oprijlaan), die eindigde bij een ovale vijver met daarachter een heuvel; e.e.a. is in XIXc verdwenen, maar inmiddels teruggebracht. Om de gracht loopt een wandeling met singelbeplanting, vroeger in de vorm van iepen, thans loopt er langs de oostelijke grachtarm een lindenlaan; de andere singeldelen hebben geen speciale beplanting behalve opslag van uitgegroeide esdoorn; onlangs is een weiland direct ten oosten van de singel beplant met fruitbomen; getuige restanten van een oude beukenhaag heeft hier wellicht vroeger ook een boomgaard gelegen; de weilandjes aan weerszijden van de oprijlaan en ten noorden van de spoorlijn zijn als buffers in het complex opgenomen.

Waardering:

PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de oorspronkelijke symmetrische structuur - vanwege de landschappelijk-visuele waarden en de silhouetwerking

Landschapsstijl