Hoogezand N 279
Oudeweg 41, 9608 PJ te Westerbroek

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIIIc-d.

Bakstenen, onderkelderd, éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak met twee schoorstenen (in XXc vernieuwd) en grijze pannen. Het voorschild heeft een lichte knik, het achterschild heeft een flauwere helling en loopt tot ongeveer 1 meter lager door dan het voorschild. Het gebouw heeft één bouwlaag op hoog onderhuis en een symmetrische voorgevel van 5 traveeën met kroonlijst. In de risalerende middentravee met houten pilasters op de hoeken bevindt zich de omlijste ingang met dubbele glazen voordeur (elke deur met twee ruiten) met halfcirkelvormig bovenlicht met drie roeden; de twee houten zwikken zijn 'gehoogd' met lage drievlakspyramiden. Voor de ingang een wigvormige stoep met 7 hardstenen treden en een eenvoudige ijzeren balustrade. Ter weerszijden van de voordeur zijn twee meerruitsramen geplaatst; boven de halfhoge vensters van het onderhuis zijn ook meerruitsramen geplaatst, met een onregelmatige raamverdeling van meerruitsvensters. De symmetrische achtergevel telt 5 traveeën, in het midden bevindt zich een raam met halfrond bovenlicht, daaronder een eenvoudige toegang tot het onderhuis. Inwendig worden o.m. enkelvoudige balklagen met deels zeer brede (tot 70 cm.) grenen vloerdelen aangetroffen, in de linker onderkamer (keuken) een houten hangschouw met risalerende kroonlijst uit XVIIId, in de vestibule een donkergroen geschilderde houten achterwand met rijke dubbele kroonlijst met composietkapitelen; twee getoogde doorgangen: de linker voert naar het achterhuis, in de rechter bevindt zich de brede trapopgang naar de zolder. In 1962 werd het huis gerestaureerd.

Het HUIS vertegenwoordigt het algemeen belang:

- als centrum van het kleine park;

- vanwege de eenvoudige en harmonische architectuur;

- als stilistische, bouwkundige en cultuurhistorische representant van een veenborg;

- vanwege de kenmerkende elementen als, bijvoorbeeld, de originele kloeke balklagen en de houten vestibulepui.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats