Hoogezand N 279
Bij Oudeweg 41, 9608 PJ te Westerbroek

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b.

Het kleine terrein, geheel door een brede sloot omgeven, heeft een rechthoekige plattegrond en ligt met de zuidelijke korte zijde aan het einde van de bij de historische buitenplaats doodlopende Hesselinkslaan, een zijtak van de Oudeweg. Het enigszins geaccidenteerde terrein ligt duidelijk hoger dan het omgevende maaiveld, een gevolg van de vervening in de afgelopen eeuwen. Op de rechter terreinhelft (oost) staat het huis, net niet op de helft van de diepte van het terrein. Het huis is tot in de 19de eeuw omgracht geweest. Ten zuidwesten van het huis is nog een deel van de gracht aanwezig, de rest van het tracé is als een verlaging in het terrein nog duidelijk waarneembaar. Vanaf het einde van de Hesselinkslaan voert een zeer korte oprijlaan naar het ronde grasperk met grindpad midden voor het huis. De tegelverharding en de begeleidende jonge beukenbeplanting zijn niet oorspronkelijk. Links en rechts van het laantje ligt een grasveld dat is omzoomd door smalle stroken bomen en struiken, zijnde onderdeel van de landschappelijke aanleg, waarvan het belangrijkste deel achter (noord) en naast het huis, met name aan de westzijde, ligt. Achter het huis een smalle slingervijver die voor een deel waarschijnlijk ontstaan is uit de oude gracht. De slingervijver staat in verbinding met de buitensloot. Er staan enige indrukwekkende oude loofbomen, waaronder een beuk direct ten noordoosten van het huis en een rij paardekastanjes ten westen ervan. Het is onduidelijk of er een moestuin en boomgaard zijn geweest; wellicht is dit in de noordwesthoek van het parkje het geval waar thans jonge fruitbomen staan. Een rondlopend slingerpad (met dwars- en tussenpaden) is met enige moeite herkenbaar. Het terrein is met name rond de vijver enigszins geaccidenteerd.

De historische PARKAANLEG vertegenwoordigt algemeen belang:

- vanwege de kleinschaligheid en de relatieve gaafheid;