Hoogezand N 201
Hoogezand N 279
Bij Oudeweg 41, 9608 PJ te Westerbroek

Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK met DAM, XVIIId.

Aan het begin van het oprijlaantje staat het (restant van het) hek in Lodewijk XVI-stijl, op een aarden dam in de ringsloot. De bakstenen damwanden met rollaag lopen enigszins gebogen en zwenken naar buiten uit. Van de oorspronkelijk vier hekpijlers resteren alleen de buitenste twee, de twee andere zijn op maaiveldhoogte afgebroken en niet meer aanwezig. De pijlers zijn relatief laag en ondiep, gehouwen uit één stuk zandsteen. De voorzijde heeft 5 ten dele gevulde cannelures, de bovenzijde een kussenachtige bekroning. Van het smeedijzeren hekwerk resteert slechts het zijstuk aan de buitenzijde van de westelijke pijler.

Het INRIJHEK met DAM vertegenwoordigt algemeen belang:

- als wezenlijk functioneel en ornamenteel onderdeel van de historische aanleg;