Zuidwolderweg 5, 7932 PN te Echten

Omschrijving onderdeel 1: HUIS.

XVIII en ouder; aan rechter zijde toevoegingen uit de jaren zeventig van de 20e eeuw. Aan drie zijden in het water (binnengracht) staand gebouw op rechthoekige plattegrond en met symmetrische voorgevel (west) van zeven traveeën (de vleugel uit de jaren zeventig niet meegerekend) en twee bouwlagen op kelderverdieping en onder omlopend schilddak met grijze pannen en hoekschoorstenen; zeslichts ramen met persiennes op beide verdiepingen; middelste travee met ingangsdeur plus rijk gesneden bovenlicht in Lodewijk XVI-stijl; hierboven midden op het dakschild een bakstenen dakkapel met topgevel en zeslichts raam, XXa; ernaast twee kleinere dakkapellen met schuin naar voren aflopend zinken dakje, XXa. Zijgevels en achtergevel, in de gracht staand, laten metselwerk van oudere data zien; ramen onregelmatig in muurvlakken gezet. De voorgevel staat niet in het water, maar heeft tussen de gracht en de brug erover een voorterreintje met moderne inrichting. Tegen de oostgevel hangt een kleine klok uit 1677, gegoten door de gebroeders Hemony. Het interieur bevat waardevolle onderdelen. Daaronder een vroeg-18de-eeuwse schouw in Lodewijk XIV-stijl met een voorstelling van de godin Diana. Voorts een houten en een marmeren schoorsteenmantel en enkele stucplafonds daterend van de verbouwing van 1804-1808.

HUIS is van algemeen belang:

- vanwege de bouw- en bewoningsgeschiedenis;