Ruinen F 324
Bij Zuidwolderweg 5, 7932 PN te Echten

Omschrijving onderdeel 5: HEKKEN.

Te weten: de inrijpoort en het hekwerk aan het voorplein. Inrijpoort: aan het begin van de oprijlaan gelegen en bestaande uit vier bakstenen kruispijlers, XVIII, met zandstenen dekplaten; de twee binnenste pijlers vanaf de weg gezien iets naar achteren staand; ijzeren hekvleugels ; tussen binnenste en buitenste pijlers lage houten spijlenhekken; de meest noordelijke buitenpijler is tegen de dienstwoning gebouwd. Hekwerk voorplein: op het voorplein als verbinding tussen de bouwhuizen en de brug over de binnengracht een sierlijk laag smeedijzeren hekwerk, XIXa, met ranke vierkante balusters met bolvormige bekroning; tussen de balusters bandijzeren vullingen met ruit- en lensvormige motieven; kruispunten versierd met gietijzeren rozetten en pijlpunten; in het hekwerk twee poorten met vierkante hardstenen pijlers als doorgang naar de terreinen achter en naast de bouwhuizen.

HEKKEN zijn van algemeen belang:

- vanwege de functionele en ornamentele waarden;