Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515690
Complexnummer
515688 - Grote Muizenberg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82840/161
Kadastrale aanduiding
Breda I 1280
Bij Bredestraat 6, 4823 ZA te Breda

Omschrijving

Inleiding

De kleine, tweede schuur bij hoeve Grote Muizenberg, stammend uit de achttiende of vroege negentiende eeuw en ten westen van de boerderij gesitueerd.

Omschrijving

Exterieur Schuur op rechthoekige grondslag, opgetrokken in diverse baksteensoorten en voorzien van een zadeldak met gesmoorde mulden pannen en aan één zijde een wolfeind. Gesmede ankers. Diverse gevelopeningen (deels authentiek), onder andere mestluiken

Interieur Het interieur heeft een driebeukige opzet. Het gebint heeft aan de ene zijde een dekbalk-, aan de andere zijde een ankerbalkconstructie. De constructie is hoofdzakelijk van eikenhout en voorzien van gehakte telmerken, deels van grenenhout.

Waardering

De tweede, kleine schuur bij de hoeve Grote Muizenberg, waarschijnlijk gebouwd achttiende of begin negentiende eeuw, is van algemeen belang vanwege: - cultuurhistorie, vanwege het type driebeukige schuur, verwant aan het Vlaamse schuurtype; - architectuur- en bouwhistorie, onder andere vanwege de hoofdzakelijk eikenhouten constructie; - ensemblewaarden, vanwege de visuele en functionele samenhang met de rest van het erf; - gaafheid van vooral de inwendige structuur en constructie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515688. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kleine schuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1775
1825
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing