Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515692
Complexnummer
515691 - Te Werve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82947/141
Kadastrale aanduiding
Rijswijk D 8185
Van Vredenburchweg 105, 2283 TC te Rijswijk

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Te Werve).

Witgepleisterd, onderkelderd hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de 15de eeuw, met mogelijk in de noordwesthoek 13de-eeuws muurwerk. Het op L-vormige grondslag opgetrokken pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien (oorspronkelijk Oudhollandse pannen) gedekt schilddak. Het schilddak is na de brand in 1963 afgeplat en voorzien van dakramen. In 1955 en tussen 1981-1982 is het hoofdgebouw gerestaureerd.

In de noordwesthoek van de vleugels staat een toren op vierkante grondslag voorzien van schijnvoegen en een wijzerplaat. De toren is in 1826 gehalveerd en bekroond door een ijzeren balustrade. Rechts van de toren is in 1910 een rechthoekige aanbouw met een getoogde dubbele toegangsdeur opgetrokken, waardoor de toren in de gevelwand is opgenomen. De aangrenzende serre dateert uit 1954 en vervangt een gietijzeren serre uit het begin van de negentiende eeuw, de huidige serre is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De gevels van de toren en hoofdingang hebben vensters met roedenverdeling deels voorzien van glas-in-lood. De kopse gevel van de westvleugel heeft een driezijdig erker, die oorspronkelijk boven de gracht hing (zie aquarel D. Gevers, 1824) en thans op de grond rust. De erker wordt bekroond door een ijzeren balustrade van het balkon, waarop een dubbele deur met bovenlicht opent. Voor de erker ligt een terras uit 1910.

De westgevel toont een zeer onregelmatige aanblik met keukenuitbouwen en verschillende typen vensters. De gevel is voorzien van twee luidklokken: een herenklok met de inscriptie 'Soli Deo Gloria 1729' om de landheer te waarschuwen en een kleiner luidklokje voor het personeel. De zes traveeën brede noordgevel kent een symmetrische opbouw van een tweeruits souterrainvenster en twee boven elkaar geplaatste zesruits vensters, de middelste twee traveeën op de verdieping worden gevormd door balkondeuren aan een uitgebouwd balkon met ijzeren balustrade.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (Te Werve) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de bouwgeschiedenis met middeleeuwse oorsprong;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de aanleg in landschapsstijl;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515691. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing