Rijswijk D 8185
Bij Van Vredenburchweg 105, 2283 TC te Rijswijk

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENTOREN behorende tot recreatiepark en voormalige buitenplaats Te Werve.

Op vierkante grondslag opgetrokken bakstenen duiventoren in renaissance-stijl gebouwd met een circa 43 cm dikke onderbouw van zogenaamde Rijswijkse steen uit circa 1450 en een circa 33 cm dikke bovenbouw vermoedelijk daterend uit 1590, zoals de zandstenen gevelsteen aangeeft. De onderbouw van zachte lichtrode en gele steen is bij een restauratie in 1969 met een halfsteens beschermlaag bekleed. De toren bestaat uit twee bouwlagen en een duivenzolder onder een met rode pannen gedekt kruisvormig zadeldak. De vier gevels van de toren eindigen in een voluutgevel waarin in piramidevorm de duivengaten zijn uitgespaard. In de noordwestgevel bevindt zich de getoogde houten toegangsdeur met ijzerbeslag en links daarvan een venster. De gevels zijn voorzien van een getoogd vensterlicht op de eerste verdieping en een kloosterkozijn op de tweede verdieping. In de zuidwestgevel bevindt zich op de begane grond ook nog een kloosterkozijn.

De DUIVENTOREN is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom in combinatie met de gaafheid;