Rijswijk D 8185
Bij Van Vredenburchweg 105, 2283 TC te Rijswijk

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: ORANJERIE behorende tot recreatiepark en voormalige buitenplaats Te Werve.

Op rechthoekige grondslag gebouwde bakstenen oranjerie in oorsprong daterend uit het midden van de 18de eeuw met een 19de-eeuws aanzien. In een verkoopakte uit 1807 wordt de oranjerie genoemd. Het pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is voorzien van een steekkapje in het midden waarin een halfrond venster en daaronder een grote vensterpartij geflankeerd door een venster. Het glas is vernieuwd. De noord- en westgevel zijn blind uitgevoerd met tegen de westgevel de diagonaal gemetselde schoorsteen. In de top van de oostgevel is een luik met dubbele paneeldeuren en met ijzeren sluiting/beslag aangebracht.

De ORANJERIE is van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving;