515702 - Oud-Poelgeest
Oegstgeest C 6719
Poelgeesterweg 3 A, 2341 NM te Oegstgeest

Omschrijving

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Links van de oprijlaan staat een 19de-eeuws (ca.1867) bakstenen koetshuis met de voorgevel naar het hoofdgebouw (zuidoost) gekeerd. Het op T-vormige grondslag opgetrokken pand met gepleisterde plint bestaat uit een dwars geplaatst voorhuis van twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak en een stal van één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak; onder de daklijst gemetselde klossen. De gevels kennen een regelmatige vensterindeling met licht getoogde vensters en hardstenen onderdorpels. Het voorhuis heeft een rechthoekige houten dakruiter met vensters, een lijst op klossen en een met geschulpte leien (coquette) gedekt tentdak met bekroning. De voorgevel heeft een verhoogd middenrisaliet, die keperboogvormig is afgesloten, ook het muurwerk van de kopse gevels heeft deze beëindiging. In de middenrisaliet een licht getoogde en omlijste dubbele inrijdeur geflankeerd door een venster met ruitroeden, daarboven een licht getoogd en omlijst luik eveneens geflankeerd door een venster met ruitroeden, in de top een loden paardenhoofd, die zich ook boven de gelijkvormige inrijdeuren aan weerszijden van de risaliet bevindt. In de kopse gevels één vensteras. De loden beeldengroep van drie paardenhoofden boven de huidige entree (zijgevel) vormde oorspronkelijk de bekroning de achtergevel. Thans in gebruik als receptie/restaurant, inwendig geheel vernieuwd.

Waardering

KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de strenge architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de situering aan de oprijlaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.