515702 - Oud-Poelgeest
Oegstgeest C 6719
Poelgeesterweg 3, 2341 NM te Oegstgeest

Omschrijving

TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Rechts van de oprijlaan staat een 18de-eeuwse bakstenen dienstwoning. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met pannen gedekt dak aan een zijde afgewolfd, aan de andere zijde met topgevel voorzien van vlechtingen; bouwsporen in de gevel wijzen naar een veranderde vensterindeling. De naar het oosten gerichte voorgevel heeft een toegangsdeur met smal bovenlicht en daarboven een getralied verdiepingsvenster; aan weerszijden een meerruits schuifvenster. Rechter zijgevel twee meerruitsvenster waarboven twee rechthoekig nissen van dichtgezette vensters; linker zijgevel een luik in de top. Achteringang.

Waardering

TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.