Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515709
Complexnummer
515702 - Oud-Poelgeest
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82933/138
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Oegstgeest C 6719
Haarlemmertrekvaart 17, 2341 NP te Oegstgeest

Omschrijving

Omschrijving

KAPEL behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Aan de Haarlemse trekvaart staat een 19de-eeuwse kapel in neogotische stijl, thans in gebruik als woning. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een omlopende daklijst en onder een flauw hellend zadeldak; op de kopse zijde een toren met drie afgeschuinde hoeken op de begane grond en een zeszijdige bovenbouw, die boven de daklijst uitsteekt met schietgaten en beëindigd door kantelen. In de gevels houten spitsboogvensters met in het bovenlicht drie- en vierpas tracering; strekken van gele ijsselsteentjes.

Waardering

KAPEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als representatief voorbeeld van een 19de-eeuws bijgebouw in Engelse neogotische stijl; - vanwege de markante beeldbepalende ligging aan de trekvaart; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515702. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing