Loosduinen H 8504
Loosduinen H 8505
Loosduinen H 7186
Bij Heliotrooplaan 5, 2555 MA te 's-Gravenhage

Onderdeel 1

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Meer en Bos. De in structuur gaaf bewaarde 17de/18de-eeuwse formele aanleg met hoofdas en sterrenbos is gevat in een rechthoekige grachten- en wallenstructuur met aan de noordzijde het Segmeer en aan de zuidzijde een halfronde beëindiging. De wal loopt langs de oost en zuidzijde; langs de buitenrand aan de westzijde loopt een oude verbindingslaan (kaart Cruqius 1712). Binnen deze structuur ligt centraal een rond-point met waterkom; vanaf de kom lopen vier lanen (kruisvormig) waarvan thans alleen het tracé resteert (geen laanbeplanting) en één diagonale beukenlaan; in de vakken slingerlanen, waaronder een pad in vorm van een krakeling en een tweede diagonale beukenlaan. Rond de formele kern ligt deels geaccidenteerd parkbos met een landschappelijk padenpatroon, dat grotendeels in de 19de eeuw tot stand is gekomen. Grenzend aan de noordzijde van het meer ligt een rechthoekig door grachten/sloten omgeven perceel (ook op kaart Cruqius 1712), op deze laatste plaats stond vermoedelijk het oude buitenhuis in de as van de aanleg. In de 19de eeuw zijn de waterlopen vergraven, werd reliëf aangebracht en een eilandje in het meer aangelegd (Minuutplan 1818). In de Tweede Wereldoorlog is in dit noordelijke deel een tankgracht gegraven en alle beplanting verwijderd; deels nieuwe beplanting, deels sportvelden deze laatst vallen buiten de omgrenzing van de buitenplaats.

Waardering

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige historische buitenplaats Meer en Bos van algemeen belang:

- vanwege de vrij gaaf bewaarde 18de-eeuwse formele structuur met wallen, sloten en lanen;

- vanwege de landschappelijke fasen uit de late 18de en de 19de eeuw, die nog herkenbaar aanwezig zijn (slingerpaden, accidentatie);

- vanwege het Segmeer dat als natuurlijke waterpartij in de aanleg is opgenomen;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang.