Loosduinen H 7186
Heliotrooplaan 5, 2555 MA te 's-Gravenhage

Onderdeel 2A

Omschrijving

Aan de rand van de aanleg staat een 18de-eeuwse BOERDERIJ op langgerekte plattegrond. De op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde (bakstenen) boerderij met zwarte plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak met topgevels; tegen kopse zijgevel (O) zijn twee aanbouwen onder zadeldakjes met overstek voorzien van geschulpte windveren. Na brand in 1967 is de boerderij sterk gerestaureerd waarbij kap en vensters zijn vernieuwd; inwendig is de scheidingsmuur evenals het niveauverschil van de zoldervloer tussen stal- en woondeel gehandhaafd; in het staldeel worden spanten en balken aan één zijde gedragen door een rij standvinken die in de lengte van de boerderij over verschillende vloerniveau's doorlopen. Regelmatig ingedeelde voorgevel.

Waardering

BOERDERIJ, deeluitmakend van een ensemble van boerderij met schuur en tuinmuur, behorende tot de voormalige historische buitenplaats Meer en Bos van algemeen belang:

- vanwege de bouwmassa en vorm;

- als laatste bebouwde onderdelen van de voormalige buitenplaats Meer en Bos;