Baarn D 628
Pijnenburg 1, 3744 BW te Baarn

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Pijnenburg).

In verschillende bouwperioden tot stand gekomen blokvormig huis op T-vormige grondslag, waarvan het oudste gedeelte, naar ontwerp van de architect Vingboons, dateert uit 1647 en de dwarsgevel daar in de tweede kwart van de negentiende eeuw haaks tegenaan is geplaatst. Het geheel is in de negentiende eeuw witgepleisterd. Het zeventiende-eeuwse gedeelte (west) bestaat uit een kelder, souterrain en een bel-etage onder een met grijze kruispannen gedekt afgeplat schilddak. Op de hoeken van het dak vier schoorstenen. Centraal in de symmetrisch ingedeelde zuidwest gevel is de tegenwoordige hoofdingang, die daar in 1913/14 door Hanrath is geplaatst en is georiënteerd op een groot gazon met waterpartij. De omlijste deur met bovenlicht op de bel-etage is bereikbaar via een natuurstenen trap. Onder de trap een toegangsdeur naar het souterrain. Ter weerszijden van de ingang twee traveeën bestaande uit een vierruits venster in het souterrain en een venster met tweeruits bovenlicht voorzien van persiennes op de bel-etage. De meest rechtse vensteras is omwille van een uitbouw gehalveerd. Boven de lijstgevel twee dakkapellen. Tegen de blinde noordwest gevel is in 1996 een rechthoekige garage gebouwd in de stijl van het huis, deze is voor de bescherming van ondergeschikt belang. De noordoost gevel van het oude huis bestaat uit vijf traveeën opgebouwd uit een vierruits schuifvenster in het souterrain en een venster met tweeruits bovenlicht op de bel-etage. Twee halfrond afgesloten dakkapellen met cirkelvormig draaivenster. Het negentiende-eeuwse gedeelte is hoger opgetrokken dan het zeventiende-eeuwse deel en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met grijze kruispannen gedekt schilddak. Op de nok twee en in het dakschild (noordwest) één schoorsteen. De zuidoost gevel is vijf traveeën breed met een middenrisaliet, dat geleed wordt door vier pilasters waartussen drie dubbele glazen tuindeuren met halfrond getraceerd bovenlicht zijn geplaatst. Voor het risaliet een zuilenportiek van vier hardstenen Ionische zuilen staande op een hardstenen zes-tredig bordes met aan weerszijden een twintigste-eeuwse vierkante hardstenen tuinvaas. In het portiek een cassetteplafond (drie cassetten) versierd met grote rozetten. Boven het portiek een balkon met smeedijzeren balustrade waarachter drie dubbele glazen balkondeuren. Ter weerszijden van het middenrisaliet een hoog T-venster bekroond door een houten kroonlijst rustend op consoles en een meerruits venster. Alle met persiennes. In beide zijgevels twee vensterassen gevormd door meerruits vensters met persiennes. In het midden een halfronde dakkapel met vierruits draaivenster. Rondom het huis een bordes afgewerkt met lage bakstenen muurtjes met trappetjes naar ontwerp van Hanrath (1913/14). Aan de zuidoostkant van het huis een terras afgebakend door een halfronde lage bakstenen muur waarop twee vierkante hardstenen vazen staan. In het INTERIEUR is ondermeer van belang het trappenhuis met ovaalvormige trap uit 1917; het stucplafond in de gang uit 1917; de 'haard'kamer naar het ontwerp van de toenmalige bewoner E.H.D.Insinger met een monumentale marmeren schouwpartij, houten balkenplafond en lambriseringen uit ca.1917; de grote zaal met stucplafond en eenvoudige schouwpartij uit ca.1830 en negentiende-eeuws behangsel.

Het HOOFDGEBOUW is van algemeen belang:

- vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw in Hollands-classicistische stijl naar ontwerp van de architect Vingboons, dat is uitgebreid in 1835 door Homan en in het begin van de 20ste eeuw door Hanrath;

- vanwege de 19de-eeuwse interieurelementen en de bijzondere 'haard'kamer uit het begin van de 20ste eeuw;

- vanwege de markante ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.