515731 - Klein Drakenstein
Baarn F 877
Baarn F 817
Baarn F 954
BY Kloosterlaan 4, Lage Vuursche

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Deels in structuur, deels in detail gaaf bewaarde landschappelijke tuin- en parkaanleg, die in zijn huidige vorm in grote lijnen omstreeks 1800 tot stand moet zijn gekomen. Centraal in de aanleg liggen het hoofdgebouw en koetshuis aan een ovaalvormig, met grint bedekt voorplein waarbinnen een ovaalvormig grasperk. Deze oprit is van de Kloosterlaan afgesloten door middel van een toegangshek in de as van het hoofdgebouw. De landschappelijke parkaanleg rondom het huis kenmerkt zich door open partijen voor (voorplein) en achter (geaccidenteerd gazon met kleine vijver) het huis, welke worden afgesloten door boomgroepen en stroken bos (beuk eik, kastanje, rodondendron), die als coulissen fungeren voor de fraaie gezichten vanaf het huis op het omringende weidegebied en vice versa. Bijna de helft van het terrein, een brede strook van de westelijke tot de noordelijke grens, bestaat uit bos met een houtopstand die deels stamt uit de 18de en 19de eeuw. Het noordelijke deel bestaat overwegend uit naaldhout en wordt doorsneden door twee rechte paden. Aan het begin van één van deze paden, daar waar het bos overgaat in het weidegebied achter het huis, staat een grote, solitaire beuk van ca. 350 jaar oud. In het westelijke deel van het bos is het "Engelsch bosch" nog herkenbaar, er wordt vooral loofhout aangetroffen (beuk, eik, kastanje) waarvan een deel nog uit de tijd van de aanleg (rond 1800) stamt. Dit westelijke deel van het parkbos is enigszins geaccidenteerd en wordt doorsneden door slingerende wandelpaden, waarvan de loop enigszins vervaagd is. Ten zuiden van het huis, daar waar oorspronkelijk een moestuin en boomgaard gesitueerd waren, bevindt zich ook tegenwoordig nog een boomgaard; deze is van de rest van de tuin gescheiden door middel van een tuinmuur.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van algemeen belang:

- vanwege het gaaf bewaarde voorplein;

- vanwege de aanwezigheid van solitairen en boomgroepen uit de tijd van de aanleg;