515731 - Klein Drakenstein
Baarn F 817
Bij Kloosterlaan 4, 3749 AL te Lage Vuursche

Omschrijving

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Aan de rechterzijde van het voorplein, met de eindgevel grenzend aan de Kloosterlaan, ligt een voormalig koetshuis, thans stalgebouw. Het heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag en een vliering onder een met blauwe pannen gedekt zadeldak. Het gebouw heeft aan de zuidzijde een zijbeuk van geringere hoogte, waarover het dakschild in een flauwere helling doorloopt. Het deel aan de straatzijde is opgetrokken uit rode baksteen, de eindgevel is voorzien van vlechtingen en een luik. Het deel daarachter is van hout en aan de voorpleinzijde voorzien van twee dubbele inrijdeuren. Halverwege de 20ste eeuw is de houten kapconstructie geheel vernieuwd en kwam het koetshuis in gebruik als stal, mogelijk dateert de houten afwerking van de buitenzijde eveneens uit deze tijd.

Het KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg;

- vanwege de oorspronkelijke functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.