Brouwershaven H 896
Donkereweg 72, 4317 NM te Noordgouwe

Omschrijving onderdeel 1:

HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddaken; de hoofdmassa op lange rechthoekige plattegrond is aan de voorzijde 9 ramen breed; de drie linker ramen (in de verlenging van ca. 1870) komen als erker naar voren. Langs de gehele voorgevel een strook bestrating met gele ijsselsteentjes; hierin, tegen de gevel, een waterput (ondergronds). De voorgevel heeft 6-lichts ramen en is wit gepleisterd; de verdiepingsramen hebben blinden. Aan de korte noordgevel een achtkantige koepel, XVIIIc, zonder verdieping onder puntdak met grijze pannen; op de makelaar een windvaan; eenvoudig halfrond houten fronton boven middenraam; de ramen, c.q. tuindeuren hebben alle een 6-ruitsdeling en reiken tot de grond. Inwendig een stucplafond met L.XV-ornamenten. Rond 1870 is de hoofdmassa aan de zuidzijde erkervormig verlengd over beide verdiepingen. Het schilddak heeft op voor- en zijvlakken geglaasde blauwe en aan achterzijde rode pannen; aan voorzijde langs hele nok een statiebord. Het achterhuis heeft een eigen schilddak met rode pannen en ramen met 6-lichtsverdeling. Aan de achtergevel van de hoofdmassa over beide verdiepingen een smalle aanbouw, XXa. Naast het achterhuis een verbinding met het koetshuis (zie onder 3) van één bouwlaag onder lessenaarsdak; in de oksel van de koepel en het achterhuis een bouwdeel met plat dak zonder verdieping.

Waardering:

HUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats