Eijsden F 975
Kasteelstraat 15, 6247 EA te Gronsveld

Omschrijving onderdeel 1:

KASTEEL op een vierkant, eertijds dubbel omgracht terrein, bestaand uit middeleeuwse toren, hoofdvleugel en twee lagere zijvleugels. De toren is het oudste deel: XIV; telt drie verdiepingen onder hoog tentdak met kleine peerbekroning, grijze lei; achtruitsvensters met hardstenen omlijstingen; onderste muurdelen van breuksteen en verder baksteen. Op de oostgevel van de toren sluit de hoofdvleugel aan van twee verdiepingen onder zadeldak (grijze lei), dat aan de oostelijke gevel een wolfseind heeft (XVII-XVIII); baksteen met hardstenen banden; achtruitsvensters met hardstenen omlijstingen; in voorgevel rechthoekige gevelsteen met alliantiewapens De Bounam/De Moffarts. Twee naar voren gerichte lagere zijvleugels, baksteen, van twee verdiepingen onder mansard-schilddaken met dakruiters (grijze lei), XVIII, omsluiten samen met toren en hoofdvleugel de op het noorden georiënteerde binnenplaats. Een lage door een lessenaarsdak gedekte achterbouw in de hoek tussen toren en westelijke zijvleugel maakt de plattegrond symmetrisch. Aan de achterzijde van de hoofdvleugel een recente aanbouw in het verlengde van de vestibule. Het gehele complex is thans witgeschilderd. Inwendig: onder meer drie schouwen, XVIIb; eiken trap met gedraaide balusters, XVIIIa; rijk stucplafond van voormalige kapel in oostelijke zijvleugel; mechanisch uurwerk op torenzolder, XVIIIa. De binnenplaats wordt over de gracht betreden via een aarden dam met lage bakstenen borstweringen; aan de noordzijde wordt de cour afgesloten door evenhoge borstweringen met daarop ijzeren hekwerken; verder twee bakstenen pijlers aan courzijde van de dam bekroond met harstenen pijnappels. N.B: dam, borstweringen, ijzerwerk en pijlers zijn nieuw en vallen derhalve buiten de bescherming; de pijnappels zijn XVIII en beschermd. Op de plaats van de dam was vroeger een (bakstenen?) brug met twee togen; alleen de twee schampstenen aan voorpleinzijde ervan resteren.

KASTEEL is van algemeen belang

- vanwege de ouderdom