Aarle-Rixtel E 1810
Bij Croylaan 14, 5735 PC te Aarle-Rixtel

Omschrijving

POORTGEBOUW behorende tot de buitenplaats Kasteel Croy. Ten oosten van het kasteel staat een bakstenen poort met achthoekige traptoren uit ca.1500. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels; de toren van twee geledingen onder een met leien gedekte spits. Op het dak staan twee gemetselde hoekschoorstenen en een klokkentorentje onder een leien dakje met windveren; goot op klossen. De poortdoorgang heeft aan de voor(straat)zijde een korfboog en aan de achterzijde een spitsboog. Aan weerszijden van de doorgang een kloostervenster, op de verdieping kleine roedenvensters met luiken. Bovenste geleding van de toren met spitsboogvormige spaarvelden. Keienbestrating.

POORTGEBOUW van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde eenheid van een middeleeuws kasteel met voorburcht en poortgebouw;