Avereest H 6557
Bij Markt 1, 7701 GV te Dedemsvaart

Inleiding

Vanaf 1809 werd onder leiding van Baron van Dedem begonnen met het graven van de Dedemsvaart. Dit kanaal liep vanuit Hasselt oostwaarts en was bedoeld om het veengebied, dat langs de noordgrens van Overijssel lag, te ontsluiten. Aan dit kanaal ontstonden diverse dorpen. Het grootste werd Dedemsvaart-dorp.

In 1859 werd ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem een in Neo-Classicistische trant vormgegeven GEDENKTEKEN opgericht. Het object is vervaardigd door L.J. Enthoven & Co.(Den Haag) en staat in het centrum van Dedemsvaart. Het is in 1984 gerestaureerd.

Omschrijving

IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement. Op de schacht is een engel geplaatst in korte tuniek met lauwerkrans en een vergulde bazuin.

Op het basement zijn haut-reliefs aangebracht en de tekst "9 July 1809-1859", gevat in een krans.

Op de schacht staat de tekst "ter dankbare nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem den stichter der Dedemsvaart", en het familiewapen.

Gedenkteken van algemeen cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde:

- als herinnering aan de aanleg van de Dedemsvaart en de stichting van het gelijknamige dorp